Vežbanje-pet-razloga-zašto-treba-početi-odmah

Vežbanje – pet razloga zašto treba početi odmah!

Vežbanje spada u osnovne potrebe našeg organizma ništa manje nego hranjenje i spavanje. Naše telo je po prirodi nastanka predodređeno da se kreće, kaže dr Armand Tecco sertifikovani fitnes instruktor od američkog koledža za sportsku medicinu.  Fizička aktivnost je zapravo potreba tela kako bi ostalo vitalno i  zdravo. Postoji mnogo razloga zašto je vežbanje, kao i bilo koja druga vrsta fizičke aktivnosti, važna!

Pomaže u prevenciji bolesti!

Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, utiče na smanjenje krvnog pritiska. Naročito je važna kod dijabetesa kao i kod mnogih drugih bolesti. Ali ne trenira se samo zbog zdravlja.

Vežbanje će naravno u velikoj meri uticati na vaš izgled, vitalnost organizma i znatno usporiti starenje.

Pobošljanje kondicije!

Kada trenirate, vaše telo koristi energiju kako bi napredovalo. Poboljšanjem kondicije telo će koristiti sve manje i manje energije kako bi savladavalo iste napore, makar oni na početku bili blagog inteziteta. Posle određenog vremena redovnog vežbanja, vaše telo će biti u stanju da pri minimalnom utrošku energije savlada duplo veće napore nego na početku treniranja.

Dok će se  vaše srce  duplo brže oporavljati ( dostizati normalan broj otkucaja u fazi oporavka) isto kao i vaše disanje.

vežbanjePozitivna energija i dobro raspoloženje

Jednom kad počnete da vežbate, otkrićete jos mnogo razloga zašto je fizička aktivnost toliko važna za poboljšanje kvaliteta vašeg života.

Vežbanje smanjuje napetost i redukuje stres, poboljšava raspoloženje. Ono može biti toliko zabavno, pružajući vam šansu da se opustite i za to vreme totalno rasteretite. Zaboravite sve i te trenutke posvetite sebi, svojoj  duši i telu a da se pri tome osećate srećno. Posle treninga, iako iscrpljeni, dobro raspoloženje će vas još dugo držati, a umor od treninga brzo nestati.

Bolje spavanje

Redovno vežbanje će vam pomoći da zaspite lakše i da naravno spavate duže. Važno je  samo da trening nije u kasnim večernjim satima ili pred spavanje jer ćete izazvati suprotan efekat. Istraživanja pokazuju da je zdravom čoveku potrebno minimalno sedam sati sna svakog dana. Ako budete vežbali redovno, to će te sa lakoćom postići.

Vežbanje vraća čari u vaš seksualni život

Redovnim treningom, nikada se nećete osećati umornim za intimne trenutke zato što će vaša energija biti obnovljena i podignuta na mnogo veći nivo. Opšte je poznato, da zdravi muškarci koji redovno treniraju, godinama unazad, nikada nemaju problem sa erektilnom disfunkcijom za razliku od onih koji su fizički neaktivni.

Zapamtite

Pre početka bilo kojeg treninga, obavezno konsultujete svog lekara i obavestite ga o programu vežbanja, pogotovo ako niste trenirali jedan duži period ili imate neki hronični zdravstveni problem.

Komentari