Šta svaka žena posle pedesete mora da radi!

Zlatne godine je naziv za doba života posle pedesete, kada je žena na vrhuncu zrelosti – mudra, iskusna, svesna sebe u svakom smislu i samopuzdana. U dosadašnjem periodu sve što je život nosio morali ste prevazilaziti sami ili sa nekim, rešavajući probleme, i brinuti se o drugima, veoma često na uštrb ličnog zadovoljstva. Vreme je da se okrenete sebi! Naravno, ne treba zanemariti svoje voljene i drage životne saputnike, još uvek ste im potrebni, ali morate voleti i sebe.

Naučite da živite kvalitetno. Vodite računa o sebi i svom zdravlju, izgledu i formi. Negujte stečeno samopuzdanje, a dobre navike koje ste razvijali do sada, koristite i uživajte u njima.

Odagnajte sumnje

Vaš duh može ostati isti kao kada ste imali 25 godina, ali vaše kosti, mišići, srce i pluća znajte da neće. Vodeći računa o svom zdravlju, možete izbeći mnoge loše stvari, odagnati zle misli o bolestima i smiriti svoj um. Briga o sebi nije samoljublje već lična odgovornost prema sopstvenom životu.

Kontrolišite:

  • Krvni pritisak
  • Uradite  ginekološki pregled
  • Mamogram
  • Krvnu sliku

i sve ostalo ako posumnjate da treba. Činjenica je da u našoj zemlji, ako nemate para, pregledi nam se čine nedostižni. Ali nemojte da vas to oduvrati. Ako zakažete, stići ćete na red, za razliku od onih koji ne mrdaju od kuće.

Obogatite ishranu vitaminima i mineralima

Obogatite svoju ishranu vitaminima i mineralima. Nedostatak vitamina B12 je vrlo česta pojava kod žena posle pedesete kao i nedostatak magnezijuma. Naravno da svi saveti upućuju na raznovrsnu ishranu od koje biste dobili sve potrebne vitamine, minerale i vlakna. Ali ako vam je ishrana jednolična, uzmite  ih makar u obliku suplemenata i time zaštite svoj kardio-vaskularni sistem i sve ostale organe uključujući i kosti.

Žena posle pedesete i fizička aktivnost

Fizička aktivnost je veoma bitna za održavanje tonusa i zategnutosti  mišića. Neophodno vežbanje prilagodite svojoj kondiciji a to može biti i u obliku redovne šetnje. Istraživanja pokazuju da žene posle pedesete koje praktikuju hodanje tri sata nedeljno kao vid rekreacije, poboljšavaju nivo kiseonika u krvi za 15%. Obraćajući pažnju na svoj izgled i formu, bićete zadovoljniji sobom i više ćete prijati ljudima kojima ste okruženi.

Radite ono što volite

Popiti kafu sa dragom osobom, otići u pozorište ili u bioskop, između obaveza, ponekad ima više učinka nego bilo koja psiho terapija.

Odvojeno vreme, da biste uživali i radili ono što vam prija i usrećuje vas, je korisno i potrebno. Ako vam se posle toga pojavi osećaj krivice zbog ljudi sa kojima živite, znajte da ubrzano treba da radite na sopstvenom osnaživanju jer ste očigledno to godinama potiskivali.

Pronađite svoj hobi i prihvatite nove izazove. Sve što vas ispunjava i što ste uvek maštali da radite sad je vreme da počnete. Ne žali čovek toliko za onim što mu se loše desilo u životu, nego za onim što je propustio!

Oslobodite svoj duh i pustite da vas vodi, jer godine koje su pred vama mogu biti najlepše. Poštujte sebe, da bi vas drugi poštovali. Vreme je da se okrenete sebi i iskoristite lepotu života koja vam je na dohvatu ruke, samo je treba spoznati i naučiti uživati u njoj.

 

Komentari