Šta-je-uzrok-pojave-dijabetesa-u-90%-slučajeva-min

Šta je uzrok pojave dijabetesa u 90% slučajeva

Uzroci

Previše kilograma, premalo kretanja i pogrešna ishrana su uglavnom tri glavna razloga pojave dijabetesa, odnosno glavni faktori rizika, kaže čuveni nemački stručnjak dr Ulrih Štrunc, autor mnogih naučnih radova i knjiga i zagovornik zdravog načina života.

Dijabetes je prema podacima Međunarodne fondacije za dijabetes  po učestalosti  četvrti uzrok smrti.

Fizička aktivnost

Fizicka-aktivnost-protiv-dijabetesaRizik od pojave dijabetesa može se umanjiti i to vrlo  jednostavno.

Regulišite telesnu težinu i  uvedite svaki dan 30 minuta šetnje brzim hodom. Osluškujte svoje telo prilikom šetanja i pratite signale koje vam telo šalje. Ako osetite gubitak daha ili vrtoglavicu svakako usporite ritam. Poželjno bi bilo da osetite blagu znoj na leđima a da se pritom osećate dobro, to je pokazatelj da vam ide odlično.

Neka vam šetnja postane dnevna rutina koja će  vremenom  prerasti u pravo uživanje.

Minerali

Mangan, molibden i vanadijum, cink, magnezijum i hrom su elementi u tragovima koji  zajedno najviše utiču na regulaciju šećera u krvi. S više integralnog hleba, integralnog pirinča, mahunastih biljaka (sočivo i pasulj) i koštunjavog voća vrlo jednostavno dobijate ove elemente u tragovima. Celo zrnevlje i vlakna takođe smanjuju rizik od pojave dijabetesa. Pomoću vlakana energija iz creva dolazi sporije u krvotok.

Usled toga se troši manje insulina, a masne ćelije se zato neće napuniti prekomernom energijom.

Cink je neophodan za proizvodnju insulina kao i za njegovo čuvanje. Poboljšava dejstvo insulina na ćelije, što i jeste glavni problem kod dijabetesa, takozvana (rezistencija na insulin).

Hrom upravo pomaže kod te rezistencije a dnevnu potrebu hroma možete uneti većim konzumiranjem celog zrnevlja. Pri lošoj toleranciji glukoze, dodatni unos hroma je u svim istraživanjima pokazao poboljšano iskorišćavanje šećera. Više doze magnezijuma takođe poboljšavaju iskorišćavanje šećera na mnogim mestima u metabolizmu. Osobe sa lošom tolerancijom na glukozu uvek imaju nedostatak magnezijuma. Dnevno unošenje ovog minerala kod zdravih ljudi smanjuje rizik od dijabetesa za 30%.

Dodatni  unos minerala, ishrana bogata vlaknima, regulisanje telesne težine i više fizičke aktivnosti mogu brzo poboljšati metabolizam šećera.

Komentari