mentalna snaga

Mentalna snaga je ključ uspeha u životu

Razvijanje mentalne snage je proces treniranja svog uma da se uhvatite u koštac sa izazovima koje mnogi izbegavaju. Kada naiđu teška vremena, mentalno snažne osobe pate isto kao i svi ostali ali razlika je što oni nailazeće probleme ne vide kao probleme nego ih gledaju kao izazove koje moraju savladati.

Razumevajući takve životne izazove iz njih izvlače dragocena iskustva. Na kraju, takve teške lekcije izgrađuju mentalnu snagu kod čoveka i vode ga ka uspehu.

Držite emocije pod kontrolomemocije

Negativne emocije poigravaju se sa vašom psihom. Nemoguće je ne osećati ih i često je van vaše moći držati ih pod kontrolom, ali morate raditi na tome! Kada ste preplavljeni negativnim emocijama i lošim raspoloženjem i kada to utiče na vaše trezveno razmišljanje, potpuno sigurno idete ka neuspehu.

Isto tako kada ste previše dobro raspoloženi što podiže vaše samopouzdanje, možete reagovati impulsivno što takođe nije dobro.

Mentalna snaga uma se upravo ogleda u držanju emocija na sredini što jakim osobama uglavnom uspeva.

Mentalna snaga jača odlaganjem zadovoljstva

Čuveni eksperiment koji je davno sproveden u Americi navodi se uvek kao primer dokazivanja mentalne snage. U jednoj sobi ispred deteta stavljaju jedan mančmelou govoreći mu da će ga jedno kratko vreme ostaviti samo, ali ako se uzdrži i nepojede mančmelou kasnije će dobiti još jedan. Neka deca su se uzdržala i nisu pojela kako bi kasnije imala dva, dok neka nisu mogla odoleti i pojeli su prvi svesno se odreknuvši drugog. Kasnije u životu, deca koja su odolela i nisu pojela prvi mančmelou, postigli su zavidne uspehe u životu, ostvarivši brilijantne poslovne karijere. Na zdravstvenim pregledima imali su deleko bolje rezultate od druge grupe, čak im je i procenat masnoće u organizmu bio na normalnim vrednostima.

Odlaganje zadovoljstva i strpljenje su ključni za uspeh.

Budite ljubazni prema neljubaznima

Kada je neko prema vama bezobrazan, neljubazan i krajnje neučtiv u iskušenju ste da uzvratite istom merom.

Mentalno jake osobe neće sigurno dozvoliti da neko gazi po njima ali će se prema njima ophoditi baš suprotno, ljubazno, nedozvoljavajući da negativnost prelazi na njih. Mentalna snaga postavlja rezultat i ishod situacije ispred slike o sebi i svog ega.

Nikada se ne smete predati iako osećate da ste već poraženibez predaje

Kada ste u problemu uvek imate dve mogućnosti: da se borite i prevaziđete ga ili da odustanete i izgubite. Ako odustanete, takav potez vam prelazi u naviku i sledeći put kad naiđete na prepreke odustaćete još brže. S druge strane, dok god se borite i forsirate sebe havatajući se u koštac sa izazovom, mentalna snaga raste u vama. Odluke koje donosite sagledajte iz različitih uglova ali uvek verujte svom instiktu i svojoj hrabrosti.

Donosite odluke i kada nemate podrške od drugih

Lako je odrediti pravac i verovati u sebe kada vas svi podržavaju i hrabre. Ali pravi pokazatelj stanja mentalne jačine je kada vučete poteze dok svi drugi ne veruju u vaš uspeh.

Mentalno snažne osobe su one koji veruju u sebe bez obzira na razmišljanja drugih. Oni ostaju na putu koji su zacrtali dok god ne dođu do cilja i to isključivo svojim načinom razmišljanja.

Uz malo truda i više koncentracije svako od nas može pojačati svoju mentalnu snagu.

 

Komentari