Kalijum-i-simptomi-njegovog-nedostatka

Kalijum i simptomi njegovog nedostatka

Da li vam se desilo da provedete  lep, opušten dan na plaži. Uživate na suncu prepušteni čarima odmora. Pijuckate koka-kolu da se osvežite i utolite žeđ (kao na reklamama) i onda se uveče osećate kao da ste trčali maraton ili ceo dan sekli drva u šumi. Šta je uzrok takvom osećaju umora iako ste na odmoru? Odgovor  je da vam telo signalizira nedostatak kalijuma. Sličan osećaj umora se javlja i nakon trčanja, treninga, tokom vrelih letnjih dana kada se pojačano znojite. Kalijum je osnovni mineral.

Ukoliko još pijete tečnosti koje sadrže fosfate, kao što je koka-kola, izlučujete još više kalijuma i magnezijuma iz organizma. Kalijum je neophodan da bi se izgradio rezervoar energije u mišićima (mišićni glikogen) i za sagorevanje masti u organizmu.

Simptomi nedostatka kalijuma su:

  • Umor
  • Mišićna slabost
  • Slaba izdržljivost
  • Poremećaji srčanog ritma
  • Brži puls
  • Povišen krvni pritisak
  • Zatvor

Koji su uzroci

Najčešći uzroci nedostatka kalijuma u organizmu su nedovoljna zastupljenost voća i povrća u ishrani, preterano konzumiranje alkoholnih pića, slane hrane(so izaziva pojačano izlučivanje kalijuma), zahtevni i naporni sportski treninzi… Manjak magnezijuma u organizmu takođe utiče da se kalijum loše iskorišćava. Uzimanje laksativa, diuretika, kortizona, aspirina, lekova za astmu dovodi do izlučivanja kalijuma. Dijareja i povraćanje takođe uzrokuju  njegov gubitak.

Uzročnici su i hronične bolesti poput dijabetesa, povišenog  krvnog  pritisaka, inflamatornog oboljenja creva.

Previše soli i premalo kalijuma i magnezijuma dovode do toga da se osećate umorno i potpuno nesposobnima za rad. Povećavate svoj ćelijski metabolizam i krvni pritisak vam se povećava.

Da bi ste to izbegli, odnos između natrijuma i kalijuma mora biti uravnotežen. Današnjom ishranom unosimo mnogo više soli nego kalijuma. Prilikom izlučivanja soli iz organizma izlučujemo i druge dragocene minerale kao što je kalijum. Na kraju imamo ga još manje na raspolaganju za nervno sprovođenje u srčanom mišiću, za snižavanje krvnog pritiska i za neophodan rad u ćelijama.

Iz ovog razloga kod mnogih osoba krvni pritisak se vraća na normalne vrednosti čim u ishranu uvedu više voća i povrća bogatih kalijumom. Istovremeno treba prekinuti sa unošenjem industrijski prerađenim namirnicama punih soli.

Najbrže ćete uneti kalijum u organizam tako što ćete pojesti bananu ili popiti prirodni sok od paradajza.

Povrće je inače bogatije kalijumom od voća, tako da svežim sokovima od povrća možete podići vrednost kalijuma u krvi. Kada kažemo sokovi od povrća , ne mislimo na kupovne sokove. Oni često sadrže znatne količine soli koja uklanja kalijum iz organizma, već na sveže koje lako sami možete pripremiti.

Pogledajte spisak namirnica koje imaju najveći procenat kalijuma:

Povrće Sadržaj kalijuma na 1000g
Beli pasulj 1340mg
Peršun 1000mg
Grašak 940mg
Sočivo 810mg
Spanać 635mg
Avokado 560mg
Kelj 490mg
Brokoli 465mg
Krompir 445mg
Zelena salata 420mg
Šampinjoni 420mg
Voće
Banane 395mg
Kajsije 280mg
Sokovi
1 čaša soka od paradajza 460mg
1 čaša soka od šargarepe 440mg

Komentari