Kad-beba-plače,-šta-nam-govori-i-treba-li-je-uzeti

Kad beba plače – šta nam govori i treba li je uzeti u naručje?

Poznato je da beba u prvim danima i nedeljama života pokazuje osećanja jedino kroz različita stanja poput budnosti, mirnoće, plakanja, vrištanja. Međutim, ovakvi  načini komunikacije beba uvek imaju neko određeno značenje. Ako joj nešto ne odgovara ili ima neku potrebu, ona će karakteristično početi da plače. Mnogi roditelji misle da se beba od nekoliko nedelja može “dresirati” tj. naučiti oblicima ponašanja kakve bismo želeli. Zauzimajući takvu vrstu vaspitnog stava, smatraju da beba plače bez razloga.

Dok je još sasvim mala, da bi se pravilno razvijala, potrebna joj je velika afektivna sigurnost. Steći će je ako je okružena toplinom i ako na pravi način odgovarate na njene zahteve.

Kad je uzmete  u ruke

Ako beba prestane da plače kad je uzmete u ruke, poručuje  vam da je sama i da joj trebaju vaše prisustvo i toplina. Neophodno je  mnogo strpljenja da biste shvatili njene zahteve, što često nije lako.

Prema istraživanjima finskih naučnika, bebe čije su majke nežne i pažljive, pozitivno reaguju kad ih uzmete u ruke. Osete vašu bliskost i ne nastavljaju sa plakanjem kad ih spustite.

Kod majki koje su naprasite i nervozne, bebe su sklone negativnim reakcijama pri uzimanju u ruke i plaču kad se prekine kontakt.

Ne morate je uzeti svaki put

Ako ne želite svaki put da je podižete, kako biste je umirili, postoje i drugi načini.

Nežna pričanja i šaputanja će joj takođe pokazati da ste tu i da ste shvatili njenu želju za društvom. Međutim, ponekad će se plakanje nastavljati iako se  trudite da joj udovoljite. To samo znači da je u pitanju neka druga nelagodnost ili potreba koju niste prepoznali.

Glad

Glad se ispoljava plakanjem koje se sve više pojačava dok se ne pretvori u vrištanje. Ono se može smiriti samo ako bebi ponudite flašicu ili dojku.

Izrazi zadovoljstva

Beba od pete ili šeste nedelje je sposobna da izrazi zadovoljstvo blagom vriskom, pomešano sa početkom gukanja. Ovakvi izrazi zadovoljstva najbolje se vide pri pogledu na majčinu dojku  ili na primer kadicu sa vodom ako voli kupanje.

Želja za spavanjem

Ova želja se ispoljava ponekad grčevitim plačem praćenim izvesnim pokretima glave i obično zatvorenih očiju.

Nelagodnost

Slab, ponovljen plač praćen crvenilom lica i izvijanjem  je reakcija bebe na nelagodnost. Ona je sigurno mokra ili ne može da podrigne, a potrebno joj je da izbaci vazduh iz stomaka.

Bolna nelagodnost

Ako nelagodnost postane bolna, kod grčeva ili većih stomačnih tegoba, plač bebe je jači. Manje je grčevit i ritmičan nego plakanje izazvano glađu, i beba plače više.

Beba plače i teško je shvatiti zašto

Neke vrste plakanja je vrlo teško shvatiti. Takav je „večernji plač“ ili onaj početkom noći veoma čest kod beba, počevši od četvrte ili pete nedelje života.

Ovo plakanje će trajati kod nekih beba dve ili tri nedelje, dok kod nekih čak do uzrasta od dva, tri meseca.  Potpuno prestaje pojavom kmečanja i tepanja koji su početak jednog razvijenijeg jezika.

Navedene vrste plakanja vezuju se za uspostavljanje ritma dana i noći, spavanja u toku noći i budnog stanja u toku dana, tzv. “biološko kretanje”.

Komentari