Hranite-se-kao-čovek-kamenog-doba!

Hranite se kao čovek kamenog doba

Čovek kamenog doba bio je mišićav, jak, pun energije i zdrav kao dren. Ovakav organizam, koji je opstajao dva miliona godina, bio je osposobljen za rad kao i za preživljavanje.

Sklop energije i snage za lovačko-sakupljačko snabdevanje biosupstancama i hranljivim mikromaterijama im je omogućavalo da pored stvari koje su im nedostajale, imaju zdrav život. Istraživanja pokazuju da je čovek iz kamenog doba bio iste visine kao i mi, ali se procenjuje da mu je snaga bila jednaka snazi dva prosečna čoveka sadašnjice.

Dokazano je da nisu bili vegetarijanci, kako neki misle. Slobodno možemo da kažemo da su proždirali enormne količine mršavog mesa divljači i ribe. Velike količine bobičastog voća, biljaka, koštunjavog voća koji su prepuni hranljivih materija. Tako su unosili duplo više belančevina od nas danas, koje su im bile potrebne za mišiće i imuni sistem.

Čovek kamenog doba i sad

covek danasNegativni prevrat u ishrani počeo je ulaskom belog brašna i konstantnim prilivom šećera koje su postale osnov današnje prehrane. Mlevenjem belog brašna gubi se čak 80% izvornih vitamina i minerala, dok šećer ne sadrži nikakve hranljive mikromaterije.

Urađen je sledeći mali eksperiment. Ispred miševa su postavljene dve činijice sa hranom. U jednoj je bila hrana bogata mineralnim materijama dok je u drugoj bila bez minerala.

Oni su automatski uzeli hranu bogatu mineralima a za to su odgovorni određeni mirisni organi koji ne postoje kod savremenog čoveka. Interesantno je to da su ljudi iz kamenog doba imali razvijen ovaj prirodni instikt.

Pogledajte tabelu konzumiranja minerala i vitamina onda i sad:

Kameno doba Danas
Vlakna 104g 10g
Belančevine 37% 15%
Masti 22% 40%
Vitamini 100% 30%
Kalijum 10500mg 2500mg
Kalcijum 2000mg 750mg
Cink 43mg 10mg
So (natrijum) 800mg 4000mg

Ako sagledamo kompletan jelovnik čoveka iz kamenog doba, dolazimo do zaključka da njegova ishrana nije bila baš raznovrsna. Međutim, pružala im je sve minerale i vitamine kao i velike količine belančevina i vlakana koje su organizmu neophodne za zdravlje. Nomadski način života u potrazi za hranom obezbeđivao im je i mnogo kretanja. Sve to je bila savršena formula zdravog načina života.

Komentari