Gvožđe-koji-su-simptomi-nedostatka

Gvožđe – koji su simptomi nedostatka?

Gvožđe u organizmu

Naš organizam ne može da proizvodi energiju bez kiseonika, dok je našim ćelijama neophodno konstantno  snabdevanje upravo kiseonikom.

Dvadeset pet milijardi crvenih krvnih zrnaca, koja sadrže gvožđe, transportuju kiseonik od pluća do ćelija i obrnuto. Kiseonik se vezuje za crvenu supstancu krvi – hemoglobin koji sadrži gvožđe. S druge strane koštana srž u svakoj sekundi proizvede 20 miliona crvenih krvnih zrnaca. Pri nedostatku gvožđa u organizmu odmah postajete anemični tj.malokrvni.

Umor zbog nedostatka gvožđa

Gvožđe, pored toga što transportuje kiseonik, neposredno učestvuje i u stvaranju energije. Istraživanja pokazuju da čak i pri blago sniženim vrednostima gvožđa u organizmu, javljaju se simptomi kao što su umor, smanjena sposobnost koncentracije i nedostatak vitalnosti.

Žene mnogo češće imaju nedostatak gvožđa

Žene prilikom menstrualnog  ciklusa mogu izgubiti dosta gvožđa. Njegov nedostatak ima 7% žena. To pokazuje da im treba mnogo više gvožđa nego muškarcima. Većina njih poboljšava rezultate apsorcijom gvožđa kroz ishranu. Samo 2% žena moraju uzimati apotekarske preparate da bi nadoknadile nedostatak. Jedan od razloga zašto su manekenke ali i mnoge druge žene blede, mršave i  žale se na glavobolju i umor je malokrvnost.

Muškarci retko imaju nedostatak gvožđa

Nasuprot ženama,  kod muškaraca i starijih osoba nedostatak gvožđa javlja se vrlo retko. Oni raspolažu  dosta velikim rezervama i bez prethodnih analiza nikako ne treba posezati za raznim preparatima iz apoteke.

Trudnicama je potrebno veća količina gvožđa

Trudnim ženama je potrebno duplo više gvožđa. Jednoličnom i siromašnom ishranom to se teško postiže. Većina trudnica uzima dodatne količine gvožđa jer analize krvi često ukazuju na njegov manjak. Nedostatak gvožđa kod trudnica može rezultirati prevremenim porođajem. Kod teških anemija to se dešava u 14%. Zanimljivo je da se u velikim plemenima ranije, trudnicama obavezno davala dodatna porcija mesa kako bi se nadoknadile vrednosti.

Sport i gvožđe

Kod sportista, naročito kod onih koji naporno treniraju, brzo se mogu primetiti niske rezerve gvožđa. Ako prilikom treninga osetite vrtoglavicu, ako posle kratkog vremena primetite da nemate više energije ili na pauzama osećate da vam treba više vremena nego pre da se povratite, moguće je da imate nedostatak gvožđa. To je razlog je što vam opadaju mišićna snaga i izdržljivost. Mišići se brže „zakisele“ a vaše vreme oporavka se od napora  produžava. Prilikom znojenja vrednosti gvožđa opadaju. Uništavaju se crvena krvna zrnca koja ga sadrže. Kod redovnih i napornih treninga potrebno vam je 20mg gvožđa na dan. Ali nikako ne uzimati dodatne preparate ako niste sigurni da je ovaj nedostatak u pitanju. Prekomerna količina gvožđa  može da bude takođe opasna.

Apsorciju gvožđa povećavaju mediteranska ishrana, obična salata s prelivom od ulja i sirćeta, riba ili meso sa kojom kapljicom limuna, crveno vino.

Namirnice sa kiselinom podstiču lučenje želudačne kiseline koja u kombinaciji sa belančevinama povećava apsorciju gvožđa. Najbolja apsorcija je iz mesa i ribe. Istraživanja pokazuju da je spanać dosta precenjen kada se radi o gvožđu. Apsorbuje se samo 1%.  Za to je kriva  oksalna kiselina u spanaću koja sprečava apsorciju minerala i kalcijuma kojeg  ima dosta u spanaću. Jedna čaša soka od pomorandže uz jelo udvostručuje apsorciju gvožđa dok  ga koka-kola blokira.

Komentari