Fluor-sluzi-za-zastitu-zuba-da-li-je-bas-tako

Fluor služi za zaštitu zuba – da li je baš tako?

Fluor-elemenat čiji je naziv postao sinonim za zaštitu zuba. Svi bismo voleli da zauvek imamo lepe i zdrave zube i da nam osmeh bude odraz ličnosti. Gledajući reklame, naučili smo da je to vrlo jednostavno, samo treba da koristimo paste za zube koje su nam preporučene. Iako ih svi koristimo, rezultatima većina nije zadovoljna.

Uloga fluora kod očuvanja zubičuvanje zuba

Fluor iz pasti za zube vezuje se za kalcijum iz pljuvačke u gust sloj kalcijum-fluorida. Ovaj formirani sloj štiti zube od kiselina. Njegovom razgradnjom smanjuje se broj bakterija oko zuba. Što imamo manji broj bakterija, stvara se manje kiseline. Naši zubi se nalaze u fazi stalne izgradnje i razgradnje. Kiseline razgrađuju naše zubno tkivo, dok fluor, nasuprot tome, pomaže da se ponovo ugrade minerali. Na taj način se čak mogu popraviti mala oštećenja na zubu. Pored toga fluor debele naslage bakterija čini tanjim i na taj način omogućava lakše prodiranje minerala za izgradnju zuba.

Da li fluor deluje kod povučenih desni?

Svako ko ima povlačenje desni (ogoljenost na samom vratu zuba) zna šta znači kada hladno, slatko ili kiselo dospe na to mesto. Tu se nalaze maleni kanali koji nadražaje iz spoljašnje sredine direktno prenose dalje na nerv. Fluor deluje na ove kanale i može da ih zatvori. Na taj način bolni nadražaji se neće više prenositi.

Obratite pažnju na vrstu fluora u pasti za zube!

Mnoge paste sadrže natrijum-fluorid, međutim, amin –fluorid u većoj meri smanjuje broj bakterija koje formiraju plakove na zubima, teže se spira i samim time zadržava se duže. Mnogo je skuplji i teže se obrađuje da bi se postigao dobar ukus. To je razlog zašto ga proizvođači izbegavaju. Dakle moć amin-fluorida nad natrijum-fluoridom je nepobitna i zato obratite pažnju na sadržaj paste za zube. Ponekad skuplja pasta zaista ima razlog zašto je skuplja.

Šta izaziva previše fluora!

Tablete fluora se više ne preporučuju pogotovo maloj deci kod kojih su zubi u izgradnji. Unosom u organizam  fluor putem krvotoka dospeva u zubno tkivo i kod male dece izaziva pojavu ružnih fleka koje ostaju trajno,pogotovo kod dece do sedme godine. Fluor koji je u zubnom tkivu ne smanjuje pojavu karijesa. Zanimljivo je da ajkulini zubi sadrže 30 puta više fluora od ljudskih. Nanošenjem kiseline oni se isto tako oštećuju kao i ljudski zubi. Deci do sedme godine treba kupovati dečje paste koje sadrže samo jednu trećinu fluora.

Fluor je u pastama za zube veoma koristan, pogotovo amin-fluorid, dok fluor kao dodati suplement ne pokazuje očekivane rezultate.

Komentari