Bolovi-u-ledjima-i-aktivnosti-koje-ih-prouzrokuju

Bolovi u leđima i aktivnosti koje ih prouzrokuju

Bolovi u leđima su vam najpre nepoznanica. Ne osećate ih i ništa vam ne smeta. Podižete stvari, nosite kese iz prodavnice, perete sudove u blago povijenom položaju, radite u bašti, usisavate kuću. Odjednom osetite prvo blago zatezanje mišića u lumbalnom delu (spazam), pa bol, koja se, ako ne prestanete sa aktivnošću, pojačava. Ponekad možete osetiti nagli oštar bol koji prouzrokuje ukočenost danima.

Ovo su simptomi akutnog bola u leđima. Podsetićemo vas koje telesne aktivnosti izazivaju njegovu pojavu i kako da ih izbegnete.

Ne vodite dovoljno računa o pokretima

Bolovi u leđima se najčešće pojavljuju kod ljudi koji ne vode računa prilikom podizanja težih stvari. Ovo verovatno svi znaju, ali akutni bol može nastati pri veoma malom opterećenju. Na primer, sedite za stolom i nagnete se da iz fioke izvučete nešto ili naglo ustanete. Danima pre ovoga sitni bolovi u leđima kao što su žiganje, probadanje ili malo grčenje vas upozoravaju da se u vašim leđima događaju procesi koji će se sigurno pogoršati ako ne povedete računa.

U ovom periodu budite veoma oprezni koje pokrete izvodite.

Izbegavajte naglo saginjanje

Izbegavajte-naglo-saginjanjeU svakoj prilici, dok god primate upozoravajuće signale od tela, morate osloboditi svaki pritisak na kičmu i pustiti da se oporavi što pre.

Prilikom saginjanja obavezno se oslonite na ruku. Ako nemate oslonac u blizini, neko to bude vaše koleno. Prilikom pranja zuba naslonite se jednom rukom na lavabo ili stojte uspravno. Ako perete sudove ili ste automehaničar čiji položaj  zahteva savijanje tela ili blago savijanje, obavezno koristite ruku kao oslonac. Ako vam trebaju obe ruke, kako biste nešto pridržali, iskoristite makar koleno naslonjeno na stolicu. Tako ćete makar pola težine prebaciti na nogu. Dok radite u bašti, klečanje ili čučanje je vrlo nezgodan polažaj za kičmu. Umesto toga koristite duge drške kod baštenskog alata ili usisivača kako bi vam leđa prilikom rada bila potpuno ispravljena.

Bolovi u leđima i nepravilno sedenje

Bolovi-u-ledjima-i-nepravilno-sedenjeBolovi u leđima su veoma česta pojava kod dugog i nepravilnog sedenja u jednom položaju. Prilikom sedenja opterećenje koje naša kičma trpi je duplo veće nego kod hodanja.

Mnogima se danas posao vezuje za višesatno sedenje ispred računara. Sedite ispravljeni, licem napred. Vaš monitor treba da je u visini očiju. Izbegavajte  uvrtanje kičme(prilikom okretanja)kao i istezanje kad pokušavate da dohvatite nešto što je ispred vas (“na dohvat ruke”), pogotovo preko nečega. Svakih 15 min – do pola sata menjajte polažaj sedenja ili ustanite, ali pravo na gore bez savijanja, da vam budu angažovani mišići nogu (kvadrcepsi).

Stavite slobodno jastuk iza leđa. Pomoći će vam mnogo kao oslonac i držati kičmu u neutralnom i ispravljenom položaju. Nikada ne sedite na pola stolice na sedalnoj kosti, tzv.”sakralno sedenje”.

Jačajte trbušne mišiće i mišiće leđa

vežbe za leđaKada izađete iz akutne faze bola, morate početi sa vežbama kako biste ojačali mišiće koji su stub zdrave kičme. Prilikom nošenje predmeta, trudite se da vam budu u visini grudi. Neka opterećenje najviše preuzmu mišići ruku i ramena kako bi donji deo kičme bio rasterećen.

Kada nosite namirnice iz prodavnice ili neku torbu naginjujući se na jednu stranu, vaši mišići suprotnog ramena i mišići kuka moraju držati telo u uspravnom položaju. Ako vam mišići nisu dovoljno jaki, neće izdržati pritisak da zaštite i spreče krivljenje kičme.

Komentari